Fakta, priser och leverantörer av bergvärme
Här kan du läsa mer om hur det fungerar och varför du kan tjäna pengar på att byta till bergvärme.
Att byta uppvärmningssystem för huset är inte det enklaste eller billigaste. I de allra flesta fallen så är det dock en investering som är väl värd varenda krona. Många hus använder fortfarande direktverkande el för uppvärmningen, något som en gång i tiden var ett populärt och uppskattat sätt att värma upp sitt hem, men som nu anses vara ett av de allra dyraste sätten.
Har du ett hem som värms upp med direktverkande el? Då kan du spara in en hel del på att byta uppvärmningsmetod! Det gäller dock att huset har rätt förutsättningar för att kunna nyttja en ny energikälla. Huset behöver bland annat ha ett vattenburet värmesystem.
Att installera element och dra ledningar samt allt jobb kring den biten är sällan något som räknas med i en offert från installatören. De förutsätter oftast att du redan har ett vattenburet värmesystem. Har du inte det så finns det ingen möjlighet att använda en värmepump, så se till att informera om det när du begär offert.
Själva jobbet för att konvertera till det nya värmesystemet kan se väldigt olika ut. Är huset gammalt kan det också ta lite längre tid. Det är vanligt att kostnaden hamnar på runt 5 000 - 6 000 kronor per radiator. Tips: Ibland kan installatören inkludera ett byte av värmesystem i offerten!
Driftskostnad är den kostnad som du, husägaren, måste betala för ditt hus utöver själva inköpspriset. Det är kostnader som finns oavsett om du har ett bostadslån eller inte.
Här ingår bland annat:
De sista två delarna, energiförbrukning och uppvärmning, är faktorer som du kan påverka med hjälp av en effektiv bergvärmepump. Dessa två kan dessutom stå för en stor del av din totala driftskostnad och är tätt sammankopplade.
Alla hus förbrukar en viss mängd energi varje år. Om vi tittar på siffror från Energimyndigheten så går ungefär hälften av din energiförbrukning till uppvärmningen av huset. Ytterligare 20% går till uppvärmningen av varmvattnet. Resterande 30% går till hushållselen. Om vi tittar på den generella uppvärmningen så går 70% av husets energiförbrukning dit.
Större delen av elförbrukningen sker under vintern. Det är även då elen är som allra dyrast.
Att byta till en värmepump är ett enkelt sätt att dra ned på sina driftkostnader direkt. Många äldre villor som värmer upp huset med hjälp av direktverkande el har tusentals kronor att vinna på att byta. Om du bygger ett hus kan du med fördel ta in offert och pris på bergvärmepump och installation för att få en lägre driftkostnad direkt från start.
Här ska du även ta hänsyn till många andra bestämmelser. Det är med andra ord inte bara att hämta in en offert bergvärmepump och be företaget installera allt direkt. Oftast skickar företaget iväg en säljare/besiktningsman som går igenom husets läge och planeringen för att kunna ta fram en bra offert som är baserad på just ditt hus energibehov, förutsättningar och andra faktorer.
Det finns andra energikällor du kan använda dig av för att dra ned på dina driftkostnader. Du kan även använda jordvärme, grundvattenvärme, sjövärme eller i vissa fall luftvärme.
Just luftvärme brukar oftast användas som ett komplement då det sällan är tillräckligt effektivt för att värma upp hela huset under vintern. En annan fördel med att byta till en värmepump är att du inte blir lika påverkad av höjda elpriser, något du oftast ser under vintern då elförbrukningen är som högst. Du slipper med andra ord otrevliga överraskningar.
Om du bygger hus kan du med fördel ta kontakt med ett eller flera företag som erbjuder värmepumpar och installation. Att bygga ett helt nytt hus är spännande. Här har du inte bara chansen att skapa dina drömmars hem, du kan även se till att huset inte kostar särskilt mycket i drift. Du kommer garanterat att vara glad för det i framtiden, både kortsiktigt och långsiktigt.
Vill du komma i kontakt med proffsiga installatörer i ditt område? Ta in offert bergvärme. Tänk på att vara ute i god tid före installationen.
Vill du hellre läsa vår: Snabbguide?
Läs mer:
Bergvärmepumpen kan värma upp din pool
Om borrning - fakta och priser
Spara energi! Tips och råd för hur du kan minska din energiförbrukning.