Bergvärme pris kostnad

Pris och kostnad för en bergvärmeinstallation

För dig som är husägare så är förstås pris bergvärme en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. För den som undrar; "vad är bergvärme och är det en prisvärd investering?" så ja, det är en uppvärmningsmetod känd för höga initialkostnader, det vill säga kostnader för installation och material i början av projektet, men samtidigt så är det en stabil och säker uppvärmning som återbetalar sig över lång tid. 

Att installera bergvärme handlar alltså ofta om att ha en hög kostnad för bergvärme i början för att sedan dra nytta av energibesparingen under en lång tid framöver. Hur lång denna tid är varierar förstås, men du kan räkna med att en modern värmepump håller i upp till 20 år, medan borrhålet går att använda i ungefär 60 år.

Alla hustyper har möjlighet att spara pengar på ett byte till en värmepump.

Det är inte ovanligt att när ett lite mindre hus, på ca 125 kvm och med en elförbrukning på runt 25 000 kWh, ska skaffa bergvärme så hamnar de på en kostnad mellan 100 000 - 125 000 kronor. Ju större huset är, desto större initial investering blir det, men å andra sidan så går det att spara in mycket på den minskade energiförbrukningen.

Många som byter till bergvärme fokuserar på den initiala kostnaden, vilket inte är helt fel i sig, men det finns även andra faktorer än bergvärme pris vid installation att ha i åtanke. För många är driftsäkerheten, det minskade underhållet och den ökade komforten betydligt viktigare än hur lång tid det tar att "tjäna in" investeringen. Dessutom ökar ett byte till bergvärme husets värde, något som du kommer att kunna glädja dig åt vid en eventuell försäljning.

Tiden för att nå "break even", det vill säga den tidpunkt då dina besparingar och investeringar går på ett ut, sätts ofta till runt 10 år. Denna siffra varierar förstås kraftigt beroende på hur stor kostnaden för installation av bergvärmepump blev och hur mycket du sparar jämfört med tidigare uppvärmningssystem. En tumregel kan vara att tänka sig för om tiden för att nå lönsamhet börjar närma sig 20 år. Då finns det förmodligen andra energilösningar som ger större ekonomiska fördelar.


Vad påverkar priset?

Det bergvärme pris du får offererat påverkas av många saker. Den kanske allra viktigaste faktorn är djupet på borrhålet: det är stor skillnad i pris på att borra sextio meter och att borra tre gånger så djupt. Även borrningen i jordlagret kostar, så ett sätt att minska kostnaderna kan vara att klarlägga berggrunden själv.

En annan faktor som påverkar priset är naturligtvis själva värmepumpen. Det är extremt viktigt att välja en pump med rätt effekt. För låg effekt gör att huset måste värmas upp på andra sätt, exempelvis med elpatron eller pelletskamin. För hög effekt gör istället att pumpen går på halvfart hela tiden vilket gör att besparingen blir mindre än beräknat. Det gör i sin tur att break even tar längre tid att uppnå. Dessutom kostar en värmepump mycket mera ju högre effekt den har. Läs mer om rätt effektuttag här: installation.

Vilken modell värmepump som används kan faktiskt också spela en viss roll för totalkostnaden. Stora märken som NIBE och Bosch tar ofta lite mer betalt än de mindre aktörerna, men i gengäld finns det också goda skäl till att de har lyckats bli så stora på marknaden. Vad du väljer är givetvis upp till dig, men vi rekommenderar att du inte stirrar dig blind på priset: kvalitet måste få kosta ibland.


Så, vad kostar det totalt sett?

En utgift som många glömmer är avgiften som ska betalas när du anmäler att du ska byta till bergvärme. Olika kommuner har olika kostnader när det kommer till din anmälan. I Stockholm kostar det så mycket som 5 550 kronor i skrivande stund att ansöka om att få använda bergvärme.

”Ansökningsavgiften för år 2017 är 5 550 kronor för en liten bergvärmepump upp till 20 kW och 9 990 kronor för en stor bergvärmepumpsanläggning.”
Källa: stockholm.se

Vill du ha en större anläggning kostar det ännu mer. Hos andra kommuner kan det kosta betydligt mindre. Västervik tar 1 786 kronor under 2017. Om något är fel i din anmälan kommer du att behöva rätta till detta och skicka tillbaka den. Detta blir ytterligare en utgift som måste betalas. Det är inte alla värmepumpsanläggningar som behöver anmälas men för just bergvärme så måste du det.

Som du har sett finns det många saker som påverkar kostnad för bergvärmeinstallation. Ta in flera offerter och undersök både median- och genomsnittspris för att sortera bort de som är onödigt dyra - såväl som de som erbjuder glädjekalkyler och fantasipriser!

Begär offert på bergvärme från erfarna installatörer

Ett helt bergvärmesystem kostar generellt mellan 100 000 och 200 000 kronor, beroende på vart du bor, vilken installatör som anlitas och vilken tillverkare av värmepump du köper. Att komma ner under 100 000 kan man skatta sig lycklig för, börjar det däremot närma sig 200 000 eller däröver kan det vara värt att undersöka andra sorters värmepumpar (exempel i länken).


Att sätta ett generellt och rekommenderat pris är omöjligt. Det skiljer sig alldeles mycket från fall till fall. Det bästa vi kan erbjuda är följande;

Få ner kostnaderna - våra 3 bästa tips

1. Hitta en prisvärd leverantör med en helhetslösning.

2. Försök göra de enklaste delarna av jobbet själv.

3. Räkna noggrant på hur snabbt investeringen betalar sig. 

Först då kan du komma fram till vad bergvärme egentligen skulle kosta för just dig. 

Vill du komma i kontakt med proffsiga installatörer i ditt område? Ta in offert bergvärme. Tänk på att vara ute i god tid före installationen.


Borrning
Vad kostar borrning och vad påverkar vid pris borrning bergvärme?
Här går vi lite närmre in på den faktiska borrningen.


Ta in offert från bergvarme-info.se

Bergvärme är för de flesta en stor investering. Vi guidar dig rätt bland priser, tillverkare och leverantörer.

Vill du komma i kontakt med proffsiga installatörer i ditt område? Ta in offert bergvärme. Tänk på att vara ute i god tid före installationen.

x

Behöver du hitta en värmepumpfirma?

Lugn! HelpHero.se hjälper dig hitta den bästa till rätt pris, på just din ort.